Creditcard op de gletscher

Iets ten noorden van Fjaerland in Noorwegen ligt het Norsk Bremuseum, oftwel het Noorse Gletschermuseum. Het schijnt een erg leuk en informatief museum te zijn, maar wij hebben het niet bezocht. Het weer was te mooi om binnen te blijven.

In de buurt van het museum liggen meerdere gletschers, zijtakken van de grote Jostedalgletscher. Twee van die zijtakken: de Bøyabreen en de Flatbreen hebben we van dichtbij gekeken. Vanuit het museum fiets je langs de weg naar het Noorden naar de Bøyabreen. Die besloten we als eerste te doen omdat die het meest indrukwekkend scheen te zijn volgens de kassa van het gletschermuseum. En tijdens het fietsen zie de gletscher, vrij indrukwekkend, steeds voor je opdoemen.

Op weg naar de Boyabreen gletscher
Op weg naar de Boyabreen gletscher

Gek genoeg is dat een stuk minder als je bij het gletschermeer bent aangekomen. De gletscher zelf ligt, inmiddels flink teruggetrokken, een stuk hoger.

Bij het het gletschermeer van de Boyabreen gletscher
Bij het het gletschermeer van de Boyabreen gletscher

Na een korte pauze en een mislukte poging om het meertje te ronden zijn we verder gefietst naar de Flatbreen. Deze gletscher ligt iets ten oosten van het museum, maar scheen volgens de gids wat minder te zijn. Tijdens de fietstocht onderweg naar deze gletscher werden we ingehaald door een auto met een duits kenteken met daarin een familie uit Israel. De vraag van de man of dit de weg naar de gletscher werd door ons instemmend beantwoord. Niet veel verder was een parkeerplaats waar een wandelpad naar de gletscher zelf begint. Dat pad eindigt bij een ketting met een bordje: "doorlopen is geheel voor eigen risico".

Doorlopen op eigen risico.
Doorlopen op eigen risico.

Na enige aarzeling stappen we over het hekje en lopen we tussen de rotsen en de gletscherstroom in de richting van de gletschermond. Inmiddels is de familie uit Israel aangekomen. Het mannelijke deel van de familie lijkt ons (slechte?) voorbeeld gevolgd te hebben en stapt ook over de ketting. Wij besluiten even rustig op een rots van het uitzicht te genieten om te wachten tot iedereen weer is vertrokken.

De Flatbreen gletscher.
De Flatbreen gletscher.

Na een paar minuten wachten lopen we verder, en komen bij de gletschermond aan. Super om zo van dichtbij te zien.

Gletschermond van de Flatbreen
Gletschermond van de Flatbreen

We lopen weer terug tussen de rotsen door tot mijn oog valt op een zwart plastic kaartje: een creditcard! Een zwarte creditcard met naam van de eigenaar, maar ook wat hebreeuwse tekens. Dat kan maar een ding betekenen, die creditcard is van de man uit Israel. Ik loop snel tussen de rotsen van de morene terug naar de parkeerplaats en tref daar de familie die net aan een lunch in het zonnetje is begonnen. Na een controle van zijn naam overhandig ik de creditcard: teruggevonden nog voor dat hij hem kwijt was.

results matching ""

    No results matching ""