Wadfietsen in Denemarken

In Nederland kan je wadlopen: een wandeltocht maken met laag water over het deels drooggevallen wad. In Denemarken kan je Wadfietsen! Voor de kust van Denemarken ligt Mandø, een piepklein waddeneiland. Met hoog water is het eiland zonder boot niet te bereiken. Met laag water komt er een soort van weg, die veel weg heeft van een grindpad, bloot te liggen. Auto's, en ook fietsen, kunnen over die weg rijden en zo het eiland bereiken.

Er is zelfs nog een alternatieve route via de oude weg naar het eiland. Daarover gaat, bij laag water, een tractorbus naar het eiland toe. Bij deze weg, rijd je echt over de zeebodem, geen grindweg. Alleen wat boompjes geven de route aan. Voor auto's is deze weg totaal ondoenbaar.

Onze fietstocht kwam na wat omzwerving uit bij de start van de oude weg. Als je er toch bent is het een kleine moeite om te proberen of die weg toch niet fietsbaar is. Door een laagje van zo'n 10 centimeter lijkt dat nog redelijk te lukken ook. Toch heb ik de route niet doorgezet en na vijfhonderd meter weer omgekeerd. Het was redelijk fris en het water is koud. Dus maar omgereden naar de grindweg en via die route naar het eiland gereden.

De oude weg naar Mandø
De oude weg naar Mandø

Op Mandø aangekomen merk je dat het echt een klein eiland is. Met name veel vakantiehuisjes en een cafe, de Mandø Kro. Nogal hongerig aangekomen meld de serveerster tot onze schrik dat er niets eetbaars is. Ze heeft alleen Aeblekage, een soort appelkruimeltaart, in een schaaltje met daar bovenop een flinke toef slagroom. Voor hongerige fietsers een perfect gerechtje. Het is ook verassend lekker door het krokante gebak dat door een soort van appelcompote is gemixed.

Aeblekage
Aeblekage

Bij het brengen van de Aeblekage zegt de serveerster vriendelijk dat we binnen een half uur moeten vertrekken. En om voor de vloed het vaste land weer te bereiken zitten we even later weer op de fiets naar Ribe waar het slechte weer zich inmiddels heeft ingewisseld door een zonnetje.

results matching ""

    No results matching ""