18 cent voor electriciteit van zonnepanelen

Voor de uitbreiding van onze zonnepanelen met drie extra panelen heb ik eens een berekening gemaakt om te bepalen wat de prijs is van de stroom die de nieuwe panelen gaan leveren. De berekening is deels gebaseerd op een eerdere berekening die ik vond op de olino website.

In de excel sheet (niet meer beschikbaar) staat een berekening gemaakt voor de kosten van stroom via zonnepanelen uitgaande van de aanschafkosten, afschrijving, rente en stroomproductie. Deze variabelen zijn in de sheet vrij aanpasbaar zodat het ook mogelijk is om de sheet voor een eigen installatie te gebruiken.

De uitkomst vind ik zelf nogal verassend omdat ik geen rekening gehouden heb met subsidies als de SDE. Samengevat ziet het plaatje er voor mij als volgt uit:

Parameter Waarde
Aanschafkosten EUR 1309
Vermogen 555Wp
Verwachte productie per jaar 470kWh
Afname productie per jaar 1%
Rekenrente 5%
Afschrijfperiode 30 jaar
Gemiddelde stroomprijs over gehele periode 18 cent per kWh

Dat lijkt me niet slecht voor een setje zonder subsidie.

results matching ""

    No results matching ""