Wilgentenen

Dit voorjaar heb ik in de tuin een schutting van wilgentenen gemaakt. De vorige schutting, met om-en-om planken, stond op omvallen en is daarom vervangen door een nieuwe. De wilgentenen worden tussen een rij van kastanjepalen doorgevlochten: niet zo moeilijk, en leuk om te doen. De wilgentenen heb ik besteld bij van Aalsburg. Ze leverden kwalitatief erg mooie wilgentenen: lang, recht en zonder zijtakken.

Op een (lange) zaterdag heb ik de schutting gemaakt. Ben er wel van s'ochtends vroeg totdat het donker werd (een uur of acht) mee bezig geweest. Nu moeten alleen nog palen boven de schutting worden afgezaagd. Het eindresultaat op onderstaande foto.

Wilgentenen schutting
Wilgentenen schutting

Van de wilgentenen die ik nog overhad heb ik een tunneltje gemaakt. Het is de bedoeling dat die tunnel helemaal bedekt wordt met clematis. De tunnel heb ik gemaakt door eerst twee rijen wilgentenen rechtop in de grond te steken. Daarna heb ik om de 30 cm een aantal wilgentenen er horizontaal tussendoor gevlochten (zie plaatje). Zo ontstaan wat 'pockets' waar je een gebogen teen in kan steken om de tunnel te maken.

Het geraamte van de tunnel wordt gemaakt door een losse teen in beide rijen in een pocket te steken (zie plaatje). De laatste stap is om de rechtop-staande wilgentenen tegen de tunnel aan te vlechten (pijlen).

En het eindresultaat.

Wilgentenen schutting
Wilgentenen schutting

Update: waar ik had gehoopt dat de wilgentenen van de schutting zouden wortelschieten is dat hier niet gebeurd. Gevolg: tenen uitgedroogd en gebroken met een langzaam instortende tunnel. De tunnel heb ik daarom weggehaald en vervangen door een stevige tunnel van gebogen betongaas (die is wel sterk genoeg).

results matching ""

    No results matching ""