Zelflevering en duurzame energie

Op 9 november heeft het ministerie van EZ een brief gestuurd naar de kamer in antwoord op vragen uit de kamer. Helaas is minister van der Hoeven niet bereid om zelflevering voor de meter mogelijk te maken. Op zich begrijp ik het wel. Door deze manier van zelflevering nemen de inkomsten energiebelasting (EB) af. Ook is men bang voor het weglekken van subsidie naar het buitenland.

Wat is zelflevering. Als je zelf energie wilt opwekken kan je wat zonnepanelen, een windmolen, een WKK, warmtepomp, zonneboiler,.. aanschaffen, en die aan je huis, op je grond zetten. Zelf opgewekte stroom zorgt ervoor dat je electriciteitsmeter terugdraait, en je energierekening lager wordt.

Soms is het plaatsen van een duurzame energie bron bij je eigen huis niet mogelijk, of erg duur. Wat je dan kan doen is samen met een aantal anderen een grote installatie aanschaffen die niet perse op je eigen terrein staat: een grote zonnepaneel installatie, een grote windmolen, etc. Zo'n grote installatie is in principe efficienter dan een kleine op je eigen dak. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de zonnepanelen op de meest ideale hoek te laten staan met maximaal rendement. Deze aanpak wordt onder andere door de windvogel gedaan. Als particulier kan je lid worden en geld inleggen (vanaf EUR 50) waarvan windmolens en zonnepaneel installaties worden aangeschaft. Als deelnemer krijg je jaarlijks een uitkering op basis van je ingelegde geld (de afgelopen jaren was dit 7%). Middels cooperaties als de windvogel is de verrekening van energie een financiele kwestie.

Windmolen genereert groene stroom. Energie bedrijf saldeert deze met verbruikte stroom van deelnemende huishoudens.

Het principe van zelflevering, bron: de Windvogel
Het principe van zelflevering, bron: de Windvogel

Deze zelf opgewekte stroom uit de cooperatie zou je in plaats van verkopen ook zelf kunnen gebruiken. Op deze manier zou je de stroom kunnen salderen met je eigen verbruik: alsof de meter terugdraait. Dat zou ook een extra fiscaal voordeel moeten leveren: want minder energiebelasting. Eneco en de windvogel zijn een pilot gestart om dit model te testen. Begin dit jaar hebben een aantal kamerleden (oa Diederik Samsom) in een brief een de minister van EZ gevraagd of dit model niet algemeen mogelijk gemaakt zou moeten worden.

Niet dus...

results matching ""

    No results matching ""