CV besturing met de Arduino

Het AVR Butterfly demoboardje waar ik een eerste CV besturing mee heb gemaakt is vervangen door een Arduino Duemilanove microcontroller boardje. Dit boardje kan direct aan de USB poort van een PC worden aangesloten. Er is ook een complete ontwikkelomgeving (IDE) waarmee je goed software kan maken voor de arduino. Dat maakt het automatiseren van de centrale verwarming een stuk eenvoudiger dan met de Butterfly.

Het doel voor deze winter is om de SMS aansturing wat stabieler te krijgen, en een koppeling te maken tussen de FS20 modules (FHT8V radiator thermostaat kranen van ELV) en de thermostaat van de ketel. Tot nu toe ging de regeling van de radiatoren en vloerverwarming onafhankelijk van de CV. De CV wordt gestookt op basis van de buiten temperatuur, en per kamer regelen de thermostaten de lokale temperatuur. Dat werkt prima, maar alleen als er minimaal een ruimte is met warmtevraag. Als er geen warmtevraag is, heeft de CV dat niet door, en zit voor Jan Doedel te branden, en water rond te pompen. Dat is niet ideaal.

Uit wat FS20 spullen die ik niet meer gebruik heb ik nog FS20 transmitter en receiver gehaald zodat die aangesloten kunnen worden op de arduino. Zo kan het FS20 signaal worden opgevangen, gedecodeerd, en vertaald naar aansturing van de CV. Als blijkt dat geen enkele radiator/vloerverwarming aan staat, dan kan de CV ook op een laag pitje. Het FS20 protocol blijkt goed te doorgronden, en is redelijk gedocumenteerd. Dankzij een voorbeeld van Jee Labs kan de Arduino naar langskomende CV signalen luisteren. Via een optocoupler wordt een circuit geopend of gesloten dat is aangesloten op de ‘digi-ingang’ van de CV thermostaat, een Remeha Celcia 20. De thermostaat is zo geprogrammeerd dat de CV naar de spaarstand overschakeld als dit circuit wordt geopend.

Nog een foto van de controller, GSM en de FS20 transmitter/receiver. De GSM, over van de schakeling met de Butterfly en de FS20 transmitter worden nu 'nog' niet gebruikt.

CV besturing met een Arduino Microcontroller
CV besturing met een Arduino Microcontroller

results matching ""

    No results matching ""